Het beheren van back-ups via een SQL Maintenance Plan

Je bent hier:

Inleiding: SQL Maintenance Plans

Binnen SQL Management Studio zijn er diverse mogelijkheden om een back-up aan te maken. Exact heeft binnen Exact Globe ook tooling om dit uit te laten voeren (ESI Tool). Aan iedere applicatie zitten voor- en nadelen. Een zeer gemakkelijke methode om back-ups te beheren is om dit via een SQL Maintenance Plan te doen. Dit document beschrijft de stappen die je daarvoor moet uitvoeren. 

Stap 1. De wizard

Binnen SQL Management Studio onder het kopje Management zit de optie Maintenance Plans. Klik daarop met je rechtermuisknop en kies voor Maintenance Plan Wizard.  In die wizard geef je een omschrijving op en voer je direct een schema in waarop de taak moet worden uitgevoerd. In het voorbeeld hierboven is gekozen om een dagelijkse back-up te maken, maar ook een back-up iedere zaterdag en iedere eerste dag van de maand. Deze back-ups worden in aparte mappen bewaard.


Kies in deze wizard voor het maken van een (full) back-up en selecteer een map waarin deze moeten worden geplaatst. Indien gewenst kun je aangeven dat per database een eigen map gemaakt moet worden en dat de back-up van de databases gecomprimeerd moeten worden.

Stap 2. Cleanup tasks

Met diezelfde wizard kun je een taak aanmaken waarin de oudere back-ups opgeruimd worden. Met deze taak worden van iedere set bijvoorbeeld maximaal vier bestanden bewaard. Zo kun je een back-up terugvinden van vier dagen terug, maar ook van drie zaterdagen of vier maanden geleden. Om dit in te stellen kies je voor de optie Maintenance Cleanup Task. Het komt niet vaak voor dat een back-up van vier maanden geleden teruggelezen moet worden, maar het kan weel heel handig zijn om deze back-up in een andere omgeving in te lezen om specifieke informatie terug te halen die in de huidige database zijn aangepast of geheel ontbreken.


Zorg er natuurlijk voor dat het opruimen gebeurt voordat er nieuwe back-ups worden gemaakt. Dat scheelt veel ruimte op het netwerk.

Verwijderen vs. laten verlopen van een back-up 

Het verwijderen van een oudere back-up is iets anders als het laten verlopen van een back-up set. Deze laatste optie wordt gebruikt om bij het maken van een gedifferentieerde back-up een punt te markeren waarop er een nieuwe back-up gemaakt moet worden.

SQL Server Agent Jobs

De Maintenance Tasks maken een job aan in de SQL Server Agent sectie in het linkermenu van de SQL Management Studio. Deze job kan geopend worden en verder worden aangepast. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het instellen van een mail bij het mislukken van een back-up taak. Deze mail kan gemakkelijk worden gegenereerd door onder de SQL Server Agent een Operator aan te maken met een mailadres. Die Operator kun je vervolgens gebruiken in de SQL Server Agent Job om een mail te ontvangen bij het (mis)lukken van de taak.

Resultaat

Nadat de maintenance plans zijn aangemaakt wordt er op de ingestelde tijdstippen eerst de oude back-up opgeruimd. Daarna wordt er een nieuwe back-up aangemaakt.  

Let wel: deze back-ups staan op dezelfde server als waarop de databases draaien. Het is aan te raden om de back-up uiteindelijk op een externe locatie op te slaan, zeker als de servers in eigen beheer in kantoor aanwezig zijn. Er zijn hiervoor verschillende (online) mogelijkheden. 

Meer weten?

Hulp nodig met het instellen van deze SQL Maintenance plans of hulp nodig bij het automatisch genereren van een mail? Neem dan gerust contact op met support. We helpen je graag verder. 

 

Inhoud